Cenderahati untuk Tetamu..

cenderahati kahwinBercerita mengenai cenderahati untuk tetamu ini,  banyak yang dapat dibuat sebagai cenderahati. Sebagai contoh, masa saya berkahwin dulu ( setahun yang lepas..tak lah lama sangatkan? bole diguna pakai lagi..:p) setiap seorang tetamu dewasa sepatutnya akan dapat 1 bunga telur dan 1 beg kertas yang mengandungi sapu tangan dan bahulu. Saya pernah pergi ke perkahwinan rakan saya dan mendapat 1 kotak songket yang mengandungi 3 biji choclair (yummy..)

Jadi saya rasa cenderahati untuk tetamu ini sebenarnya bergantung kepada empunya majlis juga. Antara yang boleh diambil kira ialah:

  • Bekas apa yang mahu digunakan dan apa isi di dalamnya.
  • Berapa macam barang mahu diberi.
  • Perlu atau tidak beg kertas ( Jika memberi lebih dari 1 barang)
  • Kos untuk satu cenderahati.

Di sini saya akan senaraikan antara jenis bekas yang ada, apa yang boleh dijadikan isinya dan ada juga barang-barang lain yang sesuai dibuat sebagai cenderahati.

Jenis-jenis Bekas

  • Bekas menkuang/anyaman
  • Bekas Songket
  • Kotak Seramik
  • Bekas plastik yang ada bermacam-macam bentuk tu
  • Kotak kertas
  • Bekas Buluh
  • uncang
  • Paper bag
  • Kotak Lidi

yang boleh dibuat isi

  • Potpouri
  • tasbih
  • gula-gula
  • coklat
  • bahulu
  • kerepek
  • muffin
  • telur

Barang-barang lain

  • bunga sabun
  • sapu tangan
  • kipas tangan
  • bunga telur
  • lilin wangi

Ini adalah sebahagian dari barang-barang yang boleh dibuat cenderahati untuk tetamu. Semasa mencari info untuk post ini saya terjumpa beberapa website yang menawarkan khidmat membuat cenderahati ini. Ada juga yang menawarkan barang yang agak menarik dan ada kelainan sebagai cenderahati tetamu. Saya akan memberitahu anda pada post saya yang akan datang. 😀

Author: Beba

Saya merupakan seorang Mak anak dua yang sekali-sekali menulis di blog Hantaran Kahwin ni. Yang pakar tentang Gubahan Hantaran adalah Mak saya, Pn. Noridah, bukan saya. :D

Saya berminat dengan kerja kreatif, tak kisah sama ada handmade ataupon yang gunakan software di komputer. Ada masa saya menjahit, di masa lain pula saya buat design untuk blog/website. Saya juga mempunyai blog sendiri di: http://beba-anas.com.

Share This Post On

24 Comments

    • Kalu nak tau lagi detail pasal cenderahati tu bole la bace post saya di sini

      Post a Reply
  1. saya suke cenderahati tu…unik sgt..saya nak tau bape harga utk 100-200 unit

    Post a Reply
    • macam yg saya reply kat hazman tu, jue bole pergi kat post saya kat sini for more details.

      Post a Reply
  2. saya ingin mendapatkan maklumat hati bertangkai tangkai yang selalu dijadikan hiasan untuk bunga

    Post a Reply
  3. saya nak tau harga tuk 200 unit…

    Post a Reply
  4. hai beba, sy ingin bkongsi satu cenderahati unt tetamu yg mana2, jarang sy lihat.., u pernah tengok bekas telur yg diperbuat dr cakar aym,bentuknya iras2 cam sarang burung yg berisi telur.cute sangat..& boleh makan lg. lepastu bolehlah kita paking sendiri mengikut citarasa kita. hrganya x mahal cuma rm1.00 /pcs. klu ada yg bminat email sy k.

    Post a Reply
    • hi beba or lyssa…saya nak tgk pic utk bekas telur yg diperbuat dr cakar ayam tuh…ade web site tak nak tgk…kalo beba ade email address lyssa, bleh tlg reply tak..thanks u all…

      Post a Reply
      • salam umi,

        nnt saya email and tanya kay..will update here later..

        Post a Reply
        • salam beba..thank u so much…

          Post a Reply
        • klu bleh sy pun nk tgk kotak yg cakar ayam tu jgk…bleh tak????

          Post a Reply
          • salam lieya,

            actually saya dah email owner nya tu..tapi tak dapat pulak reply dari dia..
            saya pon tak tau la apa cerita nya..so maaf la ya tak dapat nak bantu lieya pasal ni…

  5. hai sy nak tau klu ble byk dpt diskaun x?saiz besar mana sedang2 ke?

    Post a Reply
  6. disini ade jual kotak 2 ke..comey sgt…
    bpe arge nye ya,,

    Post a Reply
    • ops..cik yuyu…takde la..
      tp kalau berminat ngan kotak tu..cuba baca comment2 kat atas ni..ada link untuk ke website yg berkenaan…

      Post a Reply
  7. askom..sya nk tnya mcm mn nk dptkn sabun,mengkuang,bunga yg blum d gubah???scara pukal..PLEASE HELP ME…

    Post a Reply
    • Salam Ika,

      Maaf, saya tak dapat bantu ika dalam hal ni..

      Post a Reply
  8. SLM KAK scha nak tmph sapu tangan…brp ya amik 2oo pcs?

    Post a Reply
    • salam scha,

      maaf ye..kami hanya mengambil tempahan gubahan hantaran saja.. 😀

      Post a Reply
    • salam,

      maaf ye..kami tak de supply cenderahati tetamu..hanya gubahan hantaran..

      Post a Reply
  9. cenderahati ni, kalau rajin boley DIY je, tapi yang punyai masa lah.

    Post a Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: