Hantaran Pertunangan untuk Mai (sebelah perempuan)

Gambar2 ni adalah gubahan hantaran untuk Hari Pertunangan Mai ( jiran kami ) warna yang menjadi pilihan Mai adalah combination warna Gold dan Maroon.

Sila klik gambar untuk lihat dengan lebih jelas..

Jikalau berminat untuk menempah gubahan hantaran boleh la berhubung dengan Puan Noridah di 013-3693240. Untuk melihat barang yang kami ada atau nak lihat sendiri macam mana kombinasi warna dan sebagainya boleh la buat appointment ye..

Author: Beba

Saya merupakan seorang Mak anak dua yang sekali-sekali menulis di blog Hantaran Kahwin ni. Yang pakar tentang Gubahan Hantaran adalah Mak saya, Pn. Noridah, bukan saya. :D Saya berminat dengan kerja kreatif, tak kisah sama ada handmade ataupon yang gunakan software di komputer. Ada masa saya menjahit, di masa lain pula saya buat design untuk blog/website. Saya juga mempunyai blog sendiri di: http://beba-anas.com.

Share This Post On

16 Comments

  1. salam kak.. sy tggl di putrajaya..bkl tunang owg sabah… ea rancnag nak masuk minang bln 7 nie… akak ase sempat ke nak sedia kan pe yg patut utk tu??? owg kate minang tu btunang la… sy pun kompius.. akak bleh bg cadangan x???agak2 ape yg bleh sy bg kat pihak tunang sy t??? bg 1 hantaran brpe upah yg akak amek ye?? tlg reply sgere…thanks..

    Post a Reply
    • bakal tunang orang sabah..sama la kite ek..my hubby pon orang sabah..:D sabah kat mana tu? pada pendapat saya la..still sempat lagi kalau nak sediakan hantaran tu. tapi kena cepat la..kalau lambat sangat nanti sama ada tempahan tak diterima ataupon kena bayar lebih pula nanti. rasanya kalau masuk meminang tu bertunang la kot..hehe..yg before tu namanya merisik..merisik ni cuma datang bawa sebentuk cincin belah rotan..cincin bertanya orang kata..

      kalau bertunang ni ada yang buat simple je..paling sikit pon rasanya boleh buat 3 dulang berbalas 5..maknanya perempuan bagi 5 dulang lah kat pihak lelaki. biasanya kalau hantaran untuk majlis pertunangan ni simple sikit dari hantaran kahwin. maksudnya tak ada lah handbag, sandal, semua-semua tu..tapi depend to ieda lah jugak..kalau nak includekan pon boleh. tapi kalau rasa sikit sangat saya suggest ieda buat 5 dulang berbalas 7 dulang.

      so 7 dulang tu (idea jek la ek) ieda bole bagi :
      1. kain untuk baju melayu (boleh buat baju untuk nikah nanti), sampin, songkok (additional)
      2.bakul buah
      3.kek
      4.coklat
      5.al-quran
      6.sejadah
      7.manisan/pulut kuning/wajik/muffin etc.

      ieda boleh tgk kat post ni untuk idea yg lain2 : Barang yang sesuai sebagai Hantaran

      Post a Reply
  2. Salam kak, sy org perak tp tnggal kt kl, sy merancang nk btunang pas raya tahun ni. Nk ambil tempahan untuk hantaran pertunangan, agak2 akak kalo upah untuk set pertunangan 7 dulang brape harga upahnye ekk, tp dulang sendiri…

    Post a Reply
    • kalau 7 dulang hantaran tanpa dulang harga bermula dari RM250 ke atas..depend on materials macam bunga, riben etc tu la..kalau nak tengok harga yang lain boleh rujuk kat pakej hantaran kahwin kami..

      Post a Reply
  3. i tak rase Al-quran cn be a part of barang hantaran… Unless you can khatam the Quran during your whole life, should be ok guys… Hantaran quran ini besar maknanya tau… Si pemberi kena make sure penerimanya khatam quran tu okai… The rest no komen la…

    Post a Reply
    • really? tak tau pulak..hehe..tapi most of us rasanya mesti da khatam sekali quran masa sekolah2 dulu..lagipon imho apa salahnya bagi quran..memang niat di hati kita nak menggalakkan pasangan membaca al-quran tu..benda baik per..:D

      Post a Reply
  4. erm nk tnye coz tok pertnangn yg simple2 jer..bape ek?

    Post a Reply
    • hi ieja,

      kalau untuk pertunangan pon cara perkiraannya still sama dengan hantaran kahwin. Depends on berapa dulang, apa materials yang digunakan. Accessories lain yang digunakan. Ieja boleh tengok kat link packages untuk price guideline.

      Post a Reply
  5. assalamualaikum kak,
    saya plan nk tunang bln 4 ni, tapi jujo saya x prepare ape2 pun, excited sgt2 tapi xtau barang2 pe nk bagi pada pihak lelaki… boleh x akak bg cadangan, pihak lelaki ckp nk bagi 5 dulang so saya kene bls 7 kn? tapi xtau lah pe2 brg2 2, boleh x akak tlg saya…
    aka reply cepat ek sbb ni dah bln 3 heheh

    time kacih

    Post a Reply
    • salam huda,

      dah betul la tu kalau pihak lelaki nak bagi 5 dulang kena dibalas 7 dulang..
      kalau pasal barang-barang tu cuba huda rujuk kat post mengenai barang-barang yang sesuai sebagai hantaran .

      Di post tu ada saya listkan antara barang2 yang boleh di buat hantaran.. 😀

      Post a Reply
  6. salam, sy nk tnyer insyallah sy akn bertunang hujung tahun ni, sy xtaw nk bg ape, tp bakal tunang sy da ckp pihak dia[lelaki] nk bagi saya 7 dulang, sy kne balas 9 la kn kak? sy patut bg apa ya? sbb planning xnk bg perfume ngn barag2 lain. kain pun kite org xplan nk bg sbb igt mase nikah nnt sewa je. xnk membazir. tolong kak.

    Post a Reply
    • salam nadyah,

      kalau tak nak bagi barang2 hantaran yang biasa orang bagi ni yang dapat saya cadangkan cuma makanan saja la..mungkin perbanyakkan manisan seperti coklat, wajik, kuih muih..tak pon nadyah boleh berbincang dengan pihak lelaki untuk kurangkan lagi jumlah hantaran tu..mungkin cuma 5 berbalas 7 sahaja..

      Post a Reply
  7. salam.. kak sy nak tanya lah…sy nk tunang n nikah sekali hujung bulan 7 ni agak2 sempat x sy nak buat hantaran 2?lg 1klau belah perempuan 13 belah lelaki 9 ke 11?

    Post a Reply
    • salam eika,

      untuk maklumat lanjut sila telefon puan noridah di 013-3693240.

      Post a Reply
  8. Salam, kak saya bakal bertunang pada 19 Feb tahun depan which is 3 bulan dr sekarang…saya ada berkenan akan satu gubahan ni…warna hijau putih…kalau saya nak mintak akak tolong buatkan mcm yang saya nak tu (saya bagi gambar) bole tak kak? and harga dia mcm mana pula?

    Post a Reply
    • sila email atau call puan noridah ye..semua info ade di sidebar..thanks.. 😀

      Post a Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: